Neograničen pristup tržištu EU

Bez autora
Jan 05 2012

Evropska unija ponovo je uspostavila specijalne izuzetne trgovinske povlastice koje se odnose na zemlje zapadnog Balkana do kraja 2015. godine, uključujući i Kosovo. Ekonomije zapadnog Balkana od 1. januara 2012. nastaviće da uživaju pogodnost neograničenog bescarinskog pristupa tržištu EU za gotovo sve proizvode koji dolaze iz ovih država i područja. Trgovinske povlastice prema BiH nedavno su ponovo uspostavile i SAD retroaktivnom obnovom primjene Generalnog sistema preferencijala (GSP). Na ovaj način i Evropska unija i SAD daju mogućnost slobodnog pristupa tržištima tih zemalja za proizvode zemalja zapadnog Balkana, uključujući i BiH. To je od EU nastavak onoga što smo imali i ranije, znači trgovinskih preferencijala koji podržavaju ekonomsko uključivanje BiH u euroatlantske integracijske procese i to pospješuje ekonomski napredak naše zemlje, a u ovom slučaju regiona u cjelini.

Neograničen pristup tržištu EUEvropska unija ponovo je uspostavila specijalne izuzetne trgovinske povlastice koje se odnose na zemlje zapadnog Balkana do kraja 2015. godine, uključujući i Kosovo, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

U saopštenju se navodi i da će ekonomije zapadnog Balkana od 1. januara 2012. nastaviti da uživaju pogodnost neograničenog bescarinskog pristupa tržištu EU za gotovo sve proizvode koji dolaze iz ovih država i područja.

Olakšice za SAD

Trgovinske povlastice prema BiH nedavno su ponovo uspostavile i SAD retroaktivnom obnovom primjene Generalnog sistema preferencijala (GSP).

„Na ovaj način i Evropska unija i SAD daju mogućnost slobodnog pristupa tržištima tih zemalja za proizvode zemalja zapadnog Balkana, uključujući i BiH. To je od EU nastavak onoga što smo imali i ranije, znači trgovinskih preferencijala koji podržavaju ekonomsko uključivanje BiH u euroatlantske integracijske procese i to pospješuje ekonomski napredak naše zemlje, a u ovom slučaju regiona u cjelini", kazao je za Oslobođenje Duljko Hasić, makroekonomski analitičar u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

Posebne trgovinske povlastice trebalo bi da omoguće svim zemljama zapadnog Balkana da još više iskoriste povlašteni trgovinski režim koji donosi više pogodnosti od onoga što je predviđeno u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

EU je prvi put u 2000. uspostavila jedinstven neograničen bescarinski pristup tržištu EU za skoro sve proizvode koji dolaze iz regije zapadnog Balkana, odnosno za Albaniju, BiH, Hrvatsku, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju. Jedino su vino, šećer, neki goveđi i riblji proizvodi ušli u EU pod preferencijalnim carinskim kvotama, kako je ugovoreno SSP-om.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik